ExpressVPN

ExpressVPN Recension & Betyg 2023

ExpressVPN Logotyp 2021

Vårt betyg

4.6/5

4,6/5

ExpressVPN i korthet

ExpressVPN är en av de första VPN-tjänsterna som lanserades och har idag vuxit sig till en av de största och mest välkända varumärkena på VPN-marknaden. Sedan lanseringen 2009 har ExpressVPN hunnit bygga upp ett omfattande servernätverk med servernärvaro i ett stort antal länder. De har även tagit fram egenutvecklade säkerhetsfunktioner.

Tack vare sina många avancerade servrar i USA erbjuds man som kund möjligheten att låsa upp tjänster som Netflix.

Företagsinformation

Bolagsnamn: Express VPN International Ltd.
Säte: Brittiska Jungfruöarna
Grundat: 2009
Officiell e-mail: support@expressvpn.com

Snabbfakta

Antal länder med servrar i: 94
Sparar loggar: Nej
Kill Switch: Ja
Stöd för P2P: Ja
Tillgång till Netflix i USA: Ja
Annonsblockering: Nej
Antal enheter per licens: 5
Öppet köp: Ja

ExpressVPN logo horisontell
4.6/5

ExpressVPN:s servrar

ExpressVPN har över 3000 servrar på 160 serverplatser i 94 länder, vilket gör tjänsten till en av de VPN-tjänsterna som har närvaro flest antal länder. I USA har ExpressVPN över 20 stycken serverplatser.

Det finns inga månadskvoter vad gäller bandbredden och hastigheterna är alltid obegränsade.

Det går att ansluta till denna VPN-tjänst från ett stort urval av enheter. Förutom de vanligt förekommande enheterna såsom Windows, Mac, Linux, Android och iOS kan man anslut från spelkonsoler, Chromecast och flera olika typer av routrar.

Du kan ansluta upp till fem enheter med ett ExpressVPN-abonnemang. Om du vill anslut fler än fem enheter behöver du köpa ett abonnemang till eller installera ExpressVPN på din router.

Säkerhet

Med ExpressVPN får man tillgång till alla vanligt förekommande VPN-protokoll såsom OpenVPN (över både UDP och TCP), IKEv2 och till servrar i vissa få länder även L2TP/IPSec och PPTP. För att säkerställa en snabb och säker uppkoppling har flera länder virtuella positioner.

Det mest lämpliga protokollet väljs automatiskt av appen men du kan även själv välja vilket protokoll du vill använda. Trafiken krypteras med AES med 256-bitars nycklar.

ExpressVPN sparar inga aktivitets- eller abslutningsloggar och har huvudkontor på Brittiska Jungfruöarna och är därmed inte en del av övervakningssamarbetet mellan USA, Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland och och Australien som kallas för five eyes.

Som med många andra VPN-tjänster finns det en killswitch. ExpressVPN har utvecklat en egen killswitch som de kallar för Network Lock. Denna funktion är automatiskt aktiverad redan från början men kan manuellt avaktiveras.

Om din enhet skulle tappa anslutningen till VPN-servern när du till exempel byter Wifi-nätverk eller om datorn går i viloläge så kommer ExpressVPN appen att blockera all data från att lämna din enhet tills VPN-anslutningen återställs. På så sätt sker det inga dataläckor.

Om ExpressVPN:s priser

ExpressVPN:s utbud kan tecknas med tre olika bindningstider: 1 månad, 6 månader och 12 månader. 

Prenumerationens längd påverkar månadskostnaden för tjänsten. Tecknar du upp dig för en månad är månadskostnaden $12,95, för sex månader är månadskostnaden $9,99 och för 12 månader $8,32.

Det totala priset för en månad är $12,95, $59,94 för sex månader och $99,84 för 12 månader. ExpressVPN är en av de dyraste VPN-tjänsterna. Däremot även ett av de tjänsterna som har serverar i flest antal länder.

Kundtjänst

En stark fördel med ExpressVPN är att de erbjuder support dygnet runt via e-post och live-chatt. Supporten talar dock endast engelska.

Som de flesta andra VPN-tjänster finns det även en FAQ och de erbjuder också en omfattande hjälp-sektion med beskrivningar om hur man löser alla de vanligaste problemen. Det finns också guider om hur man installerar deras mjukvara på olika plattformar.

Gratis testperiod

ExpressVPN erbjuder en sju dagars gratis testperiod endast för  apparna för Android, iOS och Amazon FireStick. Vissa funktioner kan vara begränsade under testperioden.

De har även ett öppet köp där du får prenumerera på ett av abonnemangen och om du inte är nöjd med tjänsten får du tillbaka pengarna du har betalat för tjänsten. För att få tillbaka pengarna kontakta supporten via live-chatten eller via e-post. Detta måste ske inom 30 dagar från att du påbörjade prenumerationen på tjänsten.

Netflix amerikanska utbud med ExpressVPN:s VPN

ExpressVPN:s tjänst kan enkelt användas för att låsa upp det amerikanska utbudet av Netflix. Det enda man behöver göra att ställa in USA som land i mjukvara och sedan starta Netflix, som då kommer hitta den amerikanska serverplatsen.

Det viktiga att tänka på är att ExpressVPN är ett av de mest kända VPN-tjänsterna och att tjänsten därför ofta blockeras av Netflix. Om man ställer in tjänsten till en plats i USA men inte lyckas komma åt det amerikanska utbudet kan man testa en annan plats i USA.

Det går även att använda torrent med ExpressVPN. Man behöver inte göra något mer än att välja ett annat land i mjukvaran och sedan öppna sin torrentklient. Det finns stöd för alla vanliga torrentklienter.

ExpressVPN har även utvecklat en funktion som de kallar för Network Lock, vilket gör att om du håller på att ladda ned en fil med bittorrent och anslutning plötsligt skulle brytas så kommer nedladdningen av filen att avbrytas och ExpressVPN hindrar automatiskt all trafik att lämna din enhet.

Nedan listas ett urval av stora tjänster vars amerikanska utbud görs tillgängligt med ExpressVPN:

Många tjänster har sin kompletta katalog tillgänglig för USA men skulle du sakna någon lokal produktion från ett specifikt land kan du lätt ställa in din IP-adress för det landet. 

Särskilda funktioner

De servrar som ExpressVPN använder som VPN-servrar kallas för TrustedServer. En TrustedServer sparar information endast på RAM-minnet. De skriver aldrig nåt på hårddisken. Det innebär att all data raderas vid varje omstart. Dessutom installeras hela mjukvarupaketet om från grunden varje gång servern startas om.

En annan funktion som finns med ExpressVPN är split tunneling. Med denna funktion kan du låta vissa av dina enheter eller appar fortfarande ha direkt åtkomst till internet, medan andra enheter använder VPN-tjänsten. Anledningen till att använda split tunneling är när man till exempel vill komma åt enheter på det lokala nätverket, vilket inte är möjligt när man använder ett VPN.

Du kan konfigurera split tunneling i apparna för Windows, Mac, Android och apparna för routrarna.

ExpressVPN kör en egen DNS på varje server. Det innebär att de kan se till att det inte finns någon tredjepartsinsyn, att ingenting loggas och att det inte sker några DNS-blockeringar. Det innebär också att DNS-förfrågningarna är krypterade 256-bitars AES-kryptering.

Sammanfattning av ExpressVPN

ExpressVPN erbjuder en VPN-tjänst som är dyrare än genomsnittet av VPN-tjänster, men tillhandahåller många olika säkerhetsfunktioner och är också en av tjänsterna som har servrar i flest antal länder.

Genom den egenbyggda funktionen Network lock hindras dataläckor om anslutningen till VPN-tjänsten bryts. Funktionen hindrar automatiskt all information från att lämna din enhet. Andra säkerhetsfunktioner är krypterade DNS-förfrågningar och användning av DNS som inte blockerar webbsidor.

ExpressVPN är en streaming och P2P-vänlig tjänst som kan låsa ut det amerikanska utbudet av Netflix. Däremot brukar Netflix blockera ExpressVPN:s servrar, och då får man testa andra serverplatser i USA tills man hittar ett som fungerar.

Som en av de största VPN-tjänsterna kan ExpressVPN även erbjuda en kundtjänst som har öppet dygnet runt.

ExpressVPN är en utmärkt VPN-tjänst vad gäller säkerhet, hastighet och servernätverk. Priset är däremot bland de dyraste och vi saknar även funktioner för annonsblockering.

Installera ExpressVPN på din dator

I den officiella videon från ExpressVPN demonstreras hur man installerar ExpressVPN på sin dator. I video används en Windows-dator. Men det finns guider för andra system.

Fler populära VPN-tjänster

Vill du jämföra den här VPN-tjänsten med andra populära VPN-tjänster i Sverige kan du enkelt klicka dig vidare till förslagen nedan.

CyberGhost i Sverige

CyberGhost

4.8/5
nordvpn-logo-mini

NordVPN

4.8/5
PrivateVPN

PrivateVPN

4.6/5