NordVPN

NordVPN Recension & Betyg 2023

NordVPN VPN

Vårt betyg

4.8/5

4,8/5

Nord VPN i korthet

NordVPN är ett av de största varumärkena på VPN-marknaden. Tjänsten skapades av fyra barndomsvänner med siktet på att skapa ett verktyg för ett friare internet. Visionen avspelas i en produkt som präglas av fokus på integritet, flexibilitet och hög säkerhet.

NordVPN använder tre moderna protokoll, skyddar din data genom högsta möjliga krypteringsstandarden tillgänglig och är en utmärkt VPN-tjänst för att komma åt Netflix och Youtubes utbud i USA.

Företagsinformation

Bolagsnamn: Nordvpn S.A.
Säte: Panama
Grundat: 2012
Officiell e-mail: support@nordvpn.com

Snabbfakta

Antal länder med servrar i: 59
Sparar loggar: Nej
Kill Switch: Ja
Stöd för P2P: Ja
Tillgång till Netflix i USA: Ja
Annonsblockering: Ja
Antal enheter per licens: 6
Öppet köp: Ja

NordVPN logo liggande
4.8/5

NordVPN:s servrar

NordVPN har ett imponerande servernätverk som består av 5497 servrar fördelat över 59 länder. Mer än 200 av dessa är placerade i en serverhall här i Sverige. Servrarna i Sverige har stöd för både Double VPN och P2P. Du har även tillgång till obfuskerade servrar och kan därför enkelt komma åt svenskt innehåll från utlandet.

USA är det land där flest servrar står placerade: över 1800 stycken fördelat över 15 platser. Liksom i Sverige har servrarna i USA stöd för Double VPN och P2P, och även här kan du välja obfuskerade servrar för att hindra att din VPN-trafik blockeras. NordVPN har även hög närvaro i Kanada med mer än 400 servrar fördelat över tre platser.

I Sydamerika har NordVPN närvaro i de största länderna, där Brasilen, Mexico och Chile har stöd för P2P.

I Europa är antalet servrar störst i Storbritannien med sina närmare 700 servrar, som har samma attribut som de amerikanska servrarna. Näst störst i Europa är Tyskland med över 200 servrar.

Det stora nätverket av servrar som NordVPN har är betydligt högre än snittet och näst högst i branschen. Närvaron i 59 länder gör de större än de flesta andra VPN-tjänster men mindre än de största konkurrenterna.

Säkerhet

Säkerhetsnivån NordVPN erbjuder är bland den högsta du kan tillgå. Din data skyddas med 256-bit AES-kryptering vilken är en av de högsta säkerhetsnivåerna som går att hitta, och det är den krypteringsstandard som är rekommenderad för att skydda extra känslig information.

NordVPN använder sig av tre olika säkerhetsprotokoll: OpenVPN, IKEv2/IPsec och det egenutvecklade säkerhetsprotokollet NordLynx. OpenVPN är satt som standard för användare som använder Windows, Android eller Linux-appar. iOS- och macOS-användare får välja mellan OpenVPN och IKEv2/IPsec medan Linuxanvändare har möjligheten att använda NordLynx.

Som ett ytterligare lager av säkerhet, till en redan hög säkerhetsnivå, erbjuds du i många länder att aktivera VPN-serverkoppling som NordVPN kallar för Double VPN. Det innebär att din trafik går igenom två servrar istället för en vilket i praktiken gör det dubbelt så svårt att komma åt din data.

För att skydda dig från skadliga annonser från påträngande annonsformat, phising och cyberattacker kan du aktivera NordVPN:s program CyberSec. Det håller dig skyddad från sådan aktivitet.

NordVPN har sitt säte i Panama vilket innebär att datan ligger utanför länderna som ingår i 5- och 14-eyesalliansen. Därför är datan skyddad från att lämnas ut till myndigheter. Utöver det har NordVPN som policy att inte spara användares historik samt säkerhetsfunktioner som:

  • Meshnet
  • Threat Protection
  • Dark Web Monitor
  • Dedicated IP address
  • Kill-switch

Sammantaget erbjuder NordVPN en säkerhetsnivå som är klart över snittet, och som troligtvis är bäst i klassen.

Om NordVPN:s priser

För dig som är intresserad av att köpa ett abonnemang hos NordVPN finns det tre olika alternativ att välja bland. Ju längre bindningstid du väljer på ditt abonnemang desto billigare blir månadskostnaden. Bindningstiden på de olika abonnemangen är: 1 månad, 1 år och 2 år. 

Priset för ett abonnemang på en månad är 119 kr, kostnaden för ett 12-månadersabonnemang är 49 kr per månad och priset på ett tvåårsabonnemang är 35 kr per månad. 

Kundtjänst

Du som vill ha hjälp eller söker information om NordVPN kan antingen besöka NordVPN:s hjälpcenter, som innehåller en FAQ, allmän information och tjänsten, information om fakturering och information om felsökning, eller kontakta NordVPN:s kundtjänst.

Kundtjänsten finns tillgänglig 24/7 och kan nås via e-mail eller direkt i deras livechatt. Supporten kan besvara frågor på engelska, tyska och franska.

Den stora mängd information som finns att tillgå i hjälpcentret och möjligheten att ställa frågor på flera olika språk gör att NordVPN erbjuder en kundtjänst som ligger över snittet i branschen.

Det finns ett undantag och det gäller för kunder som köpt NordVPN app i Appstore/iTunes. I dessa fall står inte NordVPN för en eventuell återbetalning utan man får vända sig till Appstore/iTunes support för att försöka få pengarna tillbaka.

Upplägget är därför något sämre än branschstandarden. 

Gratis testperiod

NordVPN har ingen gratis testperiod men däremot har alla abonnemang öppet köp i 30 dagar vilket innebär att du får tillbaka hela betalningen om du bestämmer dig för att häva avtalet inom 30 dagar efter köpet. Ett köp hävs genom att du kontaktar supporten och meddelar uppsägningen.

Det finns ett undantag och det gäller för kunder som köpt NordVPN app i Appstore/iTunes. I dessa fall står inte NordVPN för en eventuell återbetalning utan man får vända sig till Appstore/iTunes support för att försöka få pengarna tillbaka.

Upplägget är därför något sämre än branschstandarden. 

Netflix amerikanska utbud med NordVPN

SmartPlay är namnet på den funktion NordVPN har för att få tillgång till de stora streamingtjänsternas internationella utbud. I nästa stycke förklarar vi hur det går till.

NordVPN kommer runt den blockad de stora streamingtjänsterna har i USA genom att ha obfuskerade servrar i USA och erbjuda dedikerade IP-adresser. Det gör att exempelvis Netflix USA inte lyckas identifiera NordVPN:s IP-adresser och på så sätt stoppa dem. Här är ett par exempel av tjänster där det amerikanska utbudet öppnas upp via NordVPN:

Särskilda funktioner

Den extremt höga graden av säkerhet som NordVPN erbjuder genom sin dubbelkryptering Double VPN står verkligen ut från mängden.

NordVPN är en av få VPN-tjänster som kringgår den kinesiska brandväggen. 

Datan på servrarna skyddas genom 256-bit AES-kryptering, vilket i praktiken är så gott som omöjligt att hacka, och med Double VPN är det dubbelt så svårt att komma åt din data.

NordVPN erbjuder även sin tjänst till företag genom skräddarsydda företagslösningar. Det ger företag möjligheten att själva utforma ett paket efter sina specifika behov. För att aktivera och utforma tjänsten måste man vända sig direkt till NordVPN:s företagsavdelning.

Sammanfattning av NordVPN

När vi ser till helhetsbilden blir vår bedömning att NordVPN är en av de bästa VPN-tjänsterna i Sverige. Framförallt är det den höga säkerhetsnivån och det stora antalet servrar där NordVPN verkligen står ut. NordVPN lämpar sig extra väl till personer som är i behov av/ eller eftersträvar en säkerhetsnivå utöver det vanliga. Det gör även att tjänsten passar sig utmärkt för företag som är mån om att hålla sina företagshemligheter säkra.

Utöver de utmärkta säkerhetsfunktionerna och det höga antalet servrar står NordVPN bra till i de flesta andra avseenden också: NordVPN ger bland annat tillgång till utbudet av Netflix i USA, erbjuder 6 licenser (mer än snittet), erbjuder en kundtjänst över standard för att nämna några.

Om det är något avseende de är sämre än vad man kan förvänta sig så är det i samband med att de inte tar ansvar för öppet köp i Appstore. Vi saknar även en funktion för att vitlista domäner, vilket underlättar för appar som bank ID.

Prismässigt ligger NordVPN aningen över sina största konkurrenter men det kan förklaras med det stora nätverk av servrar och många funktioner som erbjuds genom tjänsten.

Slutorden blir att NordVPN är en utmärkt VPN-tjänst som i det närmsta är komplett.

NordVPN om IP-adresser

I videon förklarar NordVPN vad IP-adresser är och hur det kan användas för att få fram personuppgifter om dig. 

Fler populära VPN-tjänster

Vill du jämföra den här VPN-tjänsten med andra populära VPN-tjänster i Sverige kan du enkelt klicka dig vidare till förslagen nedan.

CyberGhost i Sverige

CyberGhost

4.8/5
nordvpn-logo-mini

NordVPN

4.8/5
ExpressVPN Ny logo

ExpressVPN

4.6/5