OVPN

OVPN Recension & Betyg 2023

OVPN VPN logo

Vårt betyg

4.6/5

4,6/5

OVPN i korthet

OVPN är en svensk VPN-tjänst med främsta fokus på säkerhetsaspekten. Med en serverteknologi där de inte ens använder hårddiskar i sina servrar kan man vara säker på att inga loggar sparas. Prisvärd tjänst med säkerheten alltid i framsätet.

Företagsinformation

Bolagsnamn: OVPN Integritet AB
Säte: Danderyd, Sverige
Grundat: 2015
Officiell e-mail: support@ovpn.com

Snabbfakta

Antal länder med servrar i: 17
Sparar loggar: Nej
4Kill Switch: Ja
Stöd för P2P: Ja
Tillgång till Netflix i USA: Ja
Annonsblockering: Ja
Antal enheter per licens: 4
Öppet köp: Ja (samt testperiod)

OVPN logo
4.6/5

OVPN:s servrar

OVPN har 90 stycken servrar i 17 länder, 2 485 anonyma IP-adresser, och inte en enda hårddisk! Detta innebär att OVPN kan garantera en helt loggfri VPN-tjänst. Utan att logga sin användaraktivitet, kan OVPN inte veta vilka personer som är anslutna, när de ansluter och vad de gör.

OVPN marknadsför sig själva som en VPN-tjänst som prioriterar kvalité och säkerhet för sina kunder framför kvantitet och marknadsföring. Med sina mycket höga säkerhetskrav på sina servrar har OVPN valt att inte sätta upp sina servrar i varje land. 

OVPN har alla sina svenska servrar placerade i ett samlokalisering-center (colocation). I nuläget hyr OVPN 10 stycken höjdenheter i Kraftringens datahall i Malmö. 

Vid anslutning till en av de 17 stycken servrarna, döljs användarens riktiga IP-adress. Användaren får då en av OVPN:s svenska IP adresser. Om användaren ansluter med en enhet via OVPN:s standardtjänster får denna en NAT (gemensam delad IP). 

Tillägg som IPv4 adresser erbjuds till en extra kostnad för kunder med behov av flera öppna portar. Exempelvis mailservrar eller en hemsida. 

Det går att ansluta till OVPN:s servrar med de flesta operativsystemen och plattformar. Exempelvis fungerar OVPN med både Windows, macOS och Ubuntu. OVPN går till och med att använda på mobila enheter för att de ska få IP-adresser från Malmö.

Säkerhet

OVPN fördelar deras säkerhets-implementationer för kundsäkerhet i 7 stycken nivåer.

Den första nivån kallas för den fysiska säkerheten på servrarna. OVPN hyr aldrig virtuella eller dedikerade servrar. All hårdvara ägs och övervakas privat av OVPN. Servrarna hålls låsta och isolerade i OVPN:s lokaler samt har ingen fysisk åtkomst via konsol, tangentbord eller USB.

Andra nivån är mjukvarans säkerhet på servrarna. OVPN:s kör som operativsystem är en avskalad version av Alpine Linux samt använder OpenVPN-teknik på servrarna. Vilket ger en hög krypterings-säkerhet.

Den tredje nivån är OVPN:s aktiva utveckling av deras egenbyggda klient för alla tidigare nämnda operativsystem. Denna klient fungerar som en slags “kill-switch”, vilken räddar användaren så ingen av trafiken läcker om koppling till OVPN råkar bryts av olika anledningar.

Nivå nummer 4 är OVPN.s egna webbläsartillägg. VPN-tjänsten skapade ett tillägg till både Chrome och Firefox. Denna finns för att hjälpa blockera spårare som VPN-tjänster annars inte skulle kunna blockera på egen hand. tillägget blockerar även WebRTC till viss grad utan att minska prestandan för användaren.

Femte nivån är transparensen av OVPN. Som användare ställer man stor tillit till ens VPN-leverantör. OVPN beskriver mer än gärna för sina kunder hur deras tjänst fungerar och varför den är säker. De har därför tagit fram en transparens-policy för deras kunder.

Den sjätte nivån handlar om OVPN:s hemsida och registreringsmetoder. Ifall användaren vill vara anonym behöver ingen e-postadress anges när du skapar ett konto hos OVPN. Det går till och med att skicka anonyma betalningar, genom att placera kontanter i ett kuvert och skicka till OVPN:s kontor eller betala med bitcoin.

Sista nivån är en rättsskyddsförsäkring. OVPN hjälper sina kunder om de fastnar i komplicerade och dyra tvister. OVPN:s försäkring hjälper att täcka eventuella rättegångskostnader.

Om OVPN:s priser

OVPN har tre abonnemang med olika bindningstid. Du kan välja att teckna upp dig på 1 månad, 6 månader eller 1 år. Du har alltid 10-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Prenumerationens längd påverkar din månadskostnad. Tecknar du upp dig för en månad är månadskostnaden 90 kr, för sex månader är månadskostnaden 69 kr och för 12 månader 49 kr.

Det totala priset för en månad är 90 kr, 414 för sex månader och 588 kr för 12 månader. 

Vid tecknandet av 6 månaders eller längre bindningstid ingår även OVPN:s Multihop tjänst (värde 240 kr / 6 månader). Multihop ökar anonymitet och integritet ytterligare ett steg genom att tunnla trafiken genom två datahallar och kryptera i olika städer.

Kundtjänst

Lyckligtvis har OVPN mycket välsorterade och utförliga FAQ-sidor, policydokument och guider. Därmed kan man slippa kontakta kundtjänsten och läsa sig fram till svars på deras hemsida. Men om man ändå inte lyckas hitta svar på sida funderingar går det att kontakta VPN på flera sätt.

OVPN kontaktar du enklast genom att fylla deras webbformulär. Men behöver du ett snabbt svar kan du under helgfria vardagar även använda live-chatten. Under dessa dagar visas en ikon för chattande i hörnet av webbfönstret. Enligt våra försök brukar OVPN svara inom 15 min från första fråge-tillfället.

Gratis testperiod

OVPN erbjuder en gratis testperiod i fem timmar.

Däremot, eftersom OVPN har en pengarna-tillbaka-garanti finns det i praktiken en längre gratis testperiod. OVPN:S garanti gäller i 10 dagar, vilket enligt oss ger användare tillräckligt med tid för att överväga om OVPN är en passande tjänst. Kontakta kundtjänsten för att avbryta ditt abonnemang.

Netflix amerikanska utbud med OVPN

VPN-tjänsten möjliggör åtkomst, och ger dig tillgången, till de streamingtjänster som är blockerade inom olika regioner. OVPN utlovar en säker, snabb och enkel VPN-tjänst för att du ska kunna streama på bästa sätt, hög kvalité, var du än är.

Några exempel på de streamingtjänster OVPN stödjer:

Om du försöker kolla på en annan streamingtjänst och det inte fungerar så lovar OVPN att försöka åtgärda det på bästa sätt.

OVPN stödjer även Netflix inom olika regioner:

Det tar cirka 20 sekunder för att nå Netflix amerikanska utbud från utlandet. För att nå de olika svenska streamingtjänsterna (som exempelvis STV Play och TV4 Play) från utlandet tar det också cirka 20 sekunder. 

Särskilda funktioner

OVPN har ett stort säkerhetsfokus och rättsskyddsförsäkringen som de erbjuder sina kunder har vi inte sett någon annan tjänst erbjuda. 

Sammanfattning av OVPN

Sammanfattningsvis slår vi fast att OVPN är en mycket bra tjänst som erbjuder många funktioner som även de största VPN-tjänsterna erbjuder. Företaget bakom tjänsten är svenskt och vi får uppfattningen att de klassiska svenska värderingarna om internetanvändning genomsyrar hur tjänsten är utformad: det vill säga med stort fokus på kundens säkerhet och integritet.

OVPN har ett interface som är lättnavigerat och stilrent. Den goda användarvänligheten och fördelen med att supporten är på svenska gör att OVPN är utmärkt val för svenska användare – speciellt för de som har svårt för andra språk.

De har stabila servrar med hög säkerhet, och något som verkligen står ut är deras exklusiva rättsskyddsförsäkring mot rättegångskostnader. De erbjuder även extra tjänster som Multihop för ökad säkerhet och är beredda att hjälpa deras kunder med personlig utveckling av tjänsten för olika behov.

Prismässigt ligger tjänsten i mellanklassen men de erbjuder mycket hög säkerhet och har ingen insyn i kunders privatliv. Det enda vi önskar oss utöver alla dessa funktioner är ett större servernätverk.

OVPN:s nätverk

Skärmdumpen nedan är tagen från OVPN:s officiella hemsida och visar var deras servrar är placerade. 

Fler populära VPN-tjänster

Vill du jämföra den här VPN-tjänsten med andra populära VPN-tjänster i Sverige kan du enkelt klicka dig vidare till förslagen nedan.

CyberGhost i Sverige

CyberGhost

4.8/5
nordvpn-logo-mini

NordVPN

4.8/5
ExpressVPN Ny logo

ExpressVPN

4.6/5