Surfshark Recension & Betyg 2020

sharksurf jämför VPN

Vårt betyg

4.4/5

Surfshark i korthet

Surfshark är en relativt ny VPN-tjänst men har på kort tid byggt upp en väldigt stark och konkurrenskraftig produkt. Det märks att företaget är väldigt mån om ett öppet internet som är tillgängligt för alla. Surfshark är en av få VPN-tjänster som lyckas kringgå den kinesiska brandväggen och de ger även sina användare tillgång till Netflix i USA. 

Bolagsnamn: Surfshark Ltd
Säte: Brittiska Jungfruöarna
Grundat: 2018
Officiell e-mail: info@surfshark.com
Antal länder med servrar i: 63
Sparar loggar: Nej

Kill Switch: Ja
Stöd för P2P: Ja
Tillgång till Netflix i USA: Ja
Annonsblockering: Ja
Antal enheter per licens: Obegränsat
Öppet köp: Ja

Surfshark VPN:s servrar

Shurfshark har strax över 1000 servrar fördelat över 64 länder. De har servrar i Sverige men det är inte officiellt hur många de är till antalet och på vilka platser de är utplacerade. Surfshark har även servrar i de flesta stora länder i övriga Europa.

I USA har Surfshark servrar i 24 delstater, men även här är antalet okänt. Samtliga servrar i USA har stöd för P2P och är obfuskerade (något som Surfshark själva kallar för ”Camouflage Mode”).

I Kanada har Surfshark serverhallar i tre delstater. Liksom i USA har alla servrar stöd för P2P och camouflage mode. I Sydamerika har de fysiska servrar i Brasilien, Colombia och Paraguay samt virtuella servrar i Chile och Costa Rica.

Antalet servrar Surfshark har i sitt nätverk är klart lägre jämfört med de största konkurrenterna men fler än många av de mindre aktörerna. Något som däremot sticker ut är att de verkar satsa på kvalitet framför kvantitet när det kommer till sina servrar. De har även närvaro i fler länder än snittet.

Säkerhet

Surfshark erbjuder sina användare säkerhet av allra högsta klass. Datan krypteras med 256-GCM AES-kryptering vilket är en av de högsta nivåerna av kryptering som finns att tillgå, och är den krypteringsstandard som används av de allra största. 

Protokollet som Surkshark använder som förval är IKEv2/IPsec men det går att använda OpenVPN om du skulle föredra det protokollet. 

För att garantera din säkerhet finns kill-switch och andra mer avancerade funktioner på plats. Surfshark sparar inte heller loggar över din aktivitet. 

Exempel på de mer avancerade säkerhetsfunktionerna är ”MultiHop” och ”Camouflage Mode”. Multihop är namnet på Surfsharks VPN-serverkoppling, vilket är en funktion som gör att din data skickas genom en extra server innan du når ditt slutmål. På så sätt krypteras din data två gånger vilket gör den dubbelt så svår att komma åt. Camouflage Mode innebär att du kan koppla upp mot obfuskerade servrar.

Du får även inbyggd annonsblockering som skyddar dig mot skadliga program och phishing. 

Shurfshark ligger i framkant i branschen när det kommer till säkerhet. Det är få som kan mäta sig med den säkerhetsnivå du erbjuds genom Surfsharks VPN. 

Om Surfsharks priser

Du som vill teckna ett abonnemang hos Surfshark kan välja mellan tre olika bindningstider. Den bindningstid du väljer kommer påverka din månadskostnad. De olika alternativen är: 1 månad, 6 månad eller 2 år.

Priset för ett abonnemang på en månad är $11.95, priset på ett 12-månadersabonnemang är $47,76 och priset på ett tvåårsabonnemang är $71,88. Månadskostnaden för ett 12-månadersabonnemang är $5,99 och $1,99 för ett 24-månadersabonnemang.

Vilket abonnemang man än väljer ligger månadskostnaden lägre än de största konkurrenternas priser, och med tanke på Surfsharks utbud är det väldigt imponerande. 

 

Gratis testperiod

För att testa Surfshark måste du skapa ett konto och betala för ett av abonnemangen. Du har en testperiod på 30 dagar där du när som helst under perioden kan avbryta ditt abonnemang och få dina pengar tillbaka. Att testa tjänsten utan att betala går alltså inte. 

De flesta andra stora aktörer erbjuder en testperiod med liknande upplägg, bara ett fåtal låter dig testa hela eller delar av sin tjänst helt gratis, och därför ligger Surfshark i linje med branschstandarden. 

Kundtjänst

Surfshark har ett supportteam som är tillgänliga 24/7. Frågor kan antingen ställas via e-mail eller direkt i livechatten, ifall du inte hittar den information som du söker efter i deras FAQ eller i någon av de många guider de har tillgängliga på sin webbplats.

Netflix amerikanska utbud med Surfshark

Det här är ett område Surfshark gärna lyfter fram sin egen styrka i. På sin egen sida påpekar de att deras VPN låser upp Netflix-katalogerna i 15 länder, däribland USA. Nedan följer fler exemplar:

Med sin funktion NoBoaders Mode kommer du åt blockerat innehåll och sidor världen över. Surfshark ligger klart över snittet inom det här området. 

Särskilda funktioner

En bra funktion som får Surfshark att stå ut är deras funktion för att vitlista domäner och appar. Med den kan du ställa in ett par webbplatser och appar som inte påverkas av din VPN. Det är nyttigt när du behöver använda exempelvis legitimation vid hantering av bankappar. 

Surfshark har byggt hela sin tjänst väldigt P2P-vänligt. Det känns som att de delar värderingarna som många i Sverige hade under senare delen av 00-talet. 

Det som får Surfshark att stå ut mest mot sina konkurrenter är att de erbjuder sina användare att använda obegränsat med enheter för varje licens. Vad vi vet är det bara Surfshark som är så givmilda i det avseendet. 

Sammanfattning av Surfshark

Vårt slutgiltiga omdöme är att  Surfshark är en väldigt komplett tjänst som erbjuds till ett väldigt förmånligt pris. Med så många högteknologiska säkerhetsfunktioner är det svårt att förstå hur de kan hålla prissättningen så lågt. Troligtvis förklaras det med att de har betydligt färre servrar än de andra stora VPN-tjänsterna. 

Ser man till helheten får man lätt bilden att Surfshark är ett företag som är mån om människors integritet och frihet på internet – ungefär som många svenskar var under en tid på 00-talet. P2P-anpassade servrar, de många säkerhetsfunktionerna och sin placering utanför 14-eyesalliansen talar för den bilden. 

Om vi ska lyfta fram de punkter där de ligger något under standarden är det främst i antalet servrar de har att tillgå – det är mycket lägre än den marknadsledande tjänsten. Även antalet länder där de har närvaro är något i underkant. Surfshark ligger även något under snittet när det gäller supportutbudet. 

På det stora hela är Surfshark en av våra favorittjänster som vi tror att de flesta får nytta av oavsett vad man har för behov. 

Surfshark VPN

Surfshark

4.4/5

Varför Surfshark?

Se videon från Surfsharks officiella Youtubekanal för att få lite ideer om varför man ska välja Surfsharks VPN.

Fler populära VPN-tjänster

Vill du jämföra den här VPN-tjänsten med andra populära VPN-tjänster i Sverige kan du 

CyberGhost i Sverige

CyberGhost VPN

4.8/5
nordvpn-logo-mini

NordVPN

4.8/5

ExpressVPN

4.6/5