Ett antal VPN-leverantörer stänger sina servrar i Hongkong

Till följd av en ny säkerhetslag i Hongkong har ett antal Nordamerikanska VPN-tjänster valt att stänga ner sina servrar i regionen för att skydda sina användare.

Hongkong

Den 30 juni införde Kina en ny säkerhetslag som appliceras i regionen Hongkong. I och med den nya lagstiftningen får myndigheterna helt ny befogenheter att övervaka den digitala aktiviteten i området och kan kräva in användardata  från internetoperatörer och andra verksamheter. 

Som ett resultat har VPN-leverantörerna Private Internet Access och IPVanish valt att stänga ner sina fysiska servrar i regionen. IPVanish förkunnade beslutet på sin blogg den 15 juli, med motiveringen att de anser sig begränsade att skydda sina användares data på grund av den nya lagstiftningen. Från och med 15 juli går det därför inte att koppla upp sig mot några servrar i Hongkong genom IPVanish. De hoppas att det kommer ha minimal påverkan på leveransen av deras tjänst, men framhöll att personlig säkerhet är viktigare än bekvämlighet. 

Dagen innan IPVanish förkunnade sitt beslut skrev Private Internet Access ett liknande inlägg på sin blogg med en liknande motivering. PIA förklarade att de monterat ner alla fysiska servrar i Hongkong eftersom den nya lagstiftningen gör det omöjligt för PIA att garantera sina användares säkerhet. De framhåller i sin text att det inte är första gången, och troligtvis inte den sista, de agerar på detta sätt när ett lands lagstiftning inte främjar ett fritt internet. Därför har de tidigare tagit bort sina fysiska servrar i bland annat Brasilen, Sydkorea och Ryssland. 

JämförVPN logo